Lokale kandidater: Aarhus er i politisk underskud i regionen

Nicolaj Bang, Hanne Roed og Flemming Knudsen taler Aarhus sag

Aarhus er en stor by. Faktisk bor hver fjerde indbygger i Region Midtjylland her i kommunen, og derfor er det lige i underkanten med de nuværende seks århusianske regionsrådsmedlemmer.

Stem personligt. Sådan opfordrer tre lokale regionsrådsmedlemmer, der mener, storbykommunen er underrepræsenteret i regionsrådet fordi alt for mange århusianere sætter kryds ud for partiet i stedet for kandidaten

AARHUS: Hvad har Hanne, Flemming og Nicolaj til fælles?

De kommer alle fra det sted i Region Midtjylland, hvor færrest stemmer personligt: Aarhus.

I modsætning til en kommune som Lemvig, der ved seneste regionsvalg var helt oppe på 84 procent personlige stemmer, så går hver anden århusianer tilsyneladende ikke op i, hvem der bliver valgt ind.

Kun 54 procent stemte personligt ved regionsvalget i 2013, viser en opgørelse, avisen har lavet. Det er markant lavere end alle andre kommuner i regionen.

– Jeg vidste godt, at Aarhus lå lavt, men det overrasker mig alligevel, at det er  lavt, siger Flemming Knudsen (S), tidligere borgmester i Aarhus og nuværende regionsrådsmedlem.

Valgforsker: Derfor stemmer århusianerne ikke personligt mens vestjyderne gør

Dobbelt så mange

Hvis pladserne i regionsrådet skulle fordeles efter indbyggertal, så skulle der sidde 10-11 århusianere i regionsrådet, hvor der i alt er 41 pladser.

Der sidder pt kun seks. Og det er et problem, mener de tre århusianske regionsrådsmedlemmer.

– Aarhus er massivt underrepræsenteret i regionsrådet, så derfor vil jeg opfordre til, at århusianerne stemmer personligt ved valget. Vi må ikke læne os tilbage og tænke, at det hele går af sig selv, fordi Aarhus er en stor by med et universitetshospital. Det er vigtigt at have politikere med lokalkendskab, mener Nicolaj Bang (K).

Men I er allerede seks århusianere i regionsrådet, er det ikke nok?

Flemming Knudsen: – Det handler slet ikke om, at vi skal til at føre århusiansk sognerådspolitik i regionsrådet, men Aarhus er en meget stor by, og det ville være en fordel, hvis vi var dobbelt så mange. Især ville det give et bredere kendskab til erhvervslivet og uddannelsesområdet, mener han.

Aarhus er overrepræsenteret

I den vestlige del af regionen har Susanne Buch Nielsen fra SF svært ved at se, at det skulle være synd for Aarhus, at kommunen “kun” har seks regionsrådsmedlemmer.

Hun mener, Aarhus i forvejen får meget forærende i kraft af sin størrelse.

Selv kommer hun fra Bøvlingbjerg i Lemvig Kommune, hvor der er to regionsrådsmedlemmer.

– Jeg køber slet ikke præmissen om, at man skal sidde og fordele pladserne statistisk på den måde. Men hvis det er det, vi gør, hvordan ser det så lige ud med fordelingen i Forretningsudvalget, spørger Susanne Buch Nielsen?

Forretningsudvalget er der, hvor de fleste politiske beslutninger i regionen reelt bliver klappet af. Det er den mest magtfulde udvalgspost et regionsrådsmedlem kan drømme om, og der er kun 13 stole. På fire af dem sidder der århusianere.

– Der er Aarhus jo overrepræsenteret, så nej, jeg har svært ved at se, at Aarhus er i politisk underskud. For mig er det vigtigste, at der er balance mellem storby og land på tværs af regionen, og jeg synes faktisk, der er en god balance i det nuværende regionsråd. Der er politikere fra hver af regionens 19 kommuner. Hvis Aarhus skulle have flere regionsrådsmedlemmer, så ville der formentlig være kommuner, der slet ikke var repræsenteret, siger Susanne Buch Nielsen.

Flagskib trækker resten op

Tilbage i Aarhus ved de tre regionsrådskandidater godt, at deres opfordring om at stemme flere århusianere ind kan få et skær af, at mere vil have mere.

Hanne Roed (R) kalder det for storebror-effekten:

– Nogle gange skal man nærmest argumentere for, at man faktisk også vil resten af regionen det godt, fordi der er så stor opmærksom på, at Aarhus har universitetshospitalet og så videre. Men det er vigtigt, at der er lokale politikere, som har en fornemmelse for de lokale forhold. Som kender de studerende og underviserne på VIA, som har forskellige kontakter i erhvervslivet. Aarhus er så stor, at vi burde være flere om det, siger Hanne Roed, der mener, at Aarhus som vækstmotor er med til at samle og trække resten af regionen i den rigtige retning.

Konkret nævner hun kulturhovedstadsprojektet som et eksempel, men også på sundhedsområdet kan resten af regionens sundhedshuse og hospitaler trække på eksperterne i Aarhus.

– Et eksempel kunne være Psykiatriens Hus i Holstebro, som kan trække på højt specialiserede læger fra Aarhus. Centralisering er nødvendig, og jeg synes ikke, det gør noget, så længe man indbygger en fleksibilitet, så resten af regionen også får noget ud af, mener Hanne Roed.

Nicolaj Bang nikker.

– Det er jo rigtigt, at der sker en centralisering, men hvis man endelig vil snakke om en trussel, så hedder den da København. Hvis vi ikke samler musklerne i Aarhus, så ryger alle de lægefaglige specialer til København.

Susanne Buch Nielsen fra Lemvig er ikke uenig i, at Aarhus er et flagskib for hele regionen. Men at der skulle være brug for endnu flere århusianske regionsrådsmedlemmer? Den køber hun ikke.

Budskabet om at stemme personligt ved valget 21 november kan hun dog godt tilslutte sig.

Publiceret 04. november 2017 kl. 09:29 | Opdateret kl. 10:16
Læs hele artiklen her:

https://stiften.dk/aarhus/Lokale-kandidater-Aarhus-er-i-politisk-underskud-i-regionen/artikel/482737